top of page
Search
  • Writer's pictureLOGOMOKO

Pagrindinės vaikų emocijos


Laimė pirmiausia išreiškiama šypsenomis, vėliau derinamomis su juoku. Kūdikis pirmiausia šypsosi miego metu, vėliau - pajutęs, kaip švelniai yra paliečiamas arba atsiliepdamas į motinos balsą.


Po mėnesio kūdikiai pradeda šypsotis akį traukiančiais žvilgsniais, o tarp 6–10 savaičių pasirodo socialinė šypsena. Šie pokyčiai atitinka regos sistemos raidą, leidžiančią vaikui sutelkti dėmesį į vis tolimesnius objektus ir juos sekti, atskirti subtilesnius kontrastus ir geriau atpažinti modelius. Pirmųjų metų pabaigoje šypsena tampa sąmoningu socialiniu signalu, skatinančiu kitus ir toliau bendrauti su vaiku. Džiaugsmo patirtis, atsakant į jų pačių emociją - stipri motyvacija patiems vaikams.


Pyktį ir liūdesį kūdikiai retai demonstruoja. Vietoj to, kūdikiai paprastai išreiškia bendrą būseną įvairiais nemaloniais potyriais, pradedant nuo alkio ar peršalimo ir baigiant per dideliu ar per mažu stimuliavimu.


Vaikų pykčio pikas prasideda nuo 3 iki 6 metų. Šį padidėjimą lemia stiprėjantys vaikų gebėjimai naudoti savo kalbą ir emocijas. Svarbu žinoti ir įsiminti – vaiko pyktis yra skatinti tėvus pasiekti norimo tikslo. Todėl nenuostabu, kad dauguma mūsų vaikų manipuliuoja verkdami dėl negauto objekto.


Šalia pagrindinių emocijų, vaikai išvysto ir savimonės emocijas, tokias kaip kaltė, gėda, pavydas, varžymasis ir pasididžiavimas. Šių emocijų atsiradimas reikalauja, kad vaikai išsiugdytų savo individualią asmenybę.


Šių emocijų atsiradimui taip pat turi įtakos augantis kaltės jausmas, ko iš jų tikisi suaugusieji ir visuomenė. Šios emocijos kyla maždaug sulaukus 18–24 mėnesių.

Jūsų,

Logomoko

28 views0 comments
Post: Blog2_Post
bottom of page